Burnout preventie voor bedrijven

Tagpulse

Wanneer u als ondernemer wordt geconfronteerd met een medewerker die tegen een burnout aanloopt dan zult u direct geconfronteerd worden met de impact van vaak uitval voor langere duur. Een burnout is een zeer vervelende ziekte die zich vaak pas laat behandelen als de oorzaak van de burnout inzichtelijk is gemaakt. Vaak is een burnout een ziekte die al jaren onder de huid aanwezig is geweest en in een fase van overbelasting pas echt bovenhuids wordt. Maar wat kun je hier als ondernemer nu aan doen en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten binnen de organisatie om hier vroegtijdig op een goede manier mee om te gaan.

Informeren en signaleren

Een burnout is niet in algemene zin in een vroegtijdig stadium te elimineren. Anders dan bij fysieke ziekten is er geen anti burnout pil die je kunt nemen om van je klachten af te komen. De oorzaak ligt verborgen hoe mensen functioneren in hun dagelijkse omgeving en op welke manier ze ook op de juiste momenten ontstressen. Dit lijkt allemaal heel logisch en dus zou het organiseren van allerlei ontspannende activiteiten tot minder stress moeten leiden. Maar zo eenvoudig is het allemaal niet aangezien niet ieder mens hetzelfde is. Beweging is zeker goed en als je als bedrijf hier de mogelijkheden voor geeft is dit ook ter voorkoming van een burnout stimulerend. Maar waar de basis voor een burnout begint is het dagelijkse ritme en de stress momenten die continue kunnen optreden en niet worden gereguleerd. De beste stap die je kunt maken als bedrijf is het laten herkennen (signaleren) van dit soort van momenten en de wijze waarop je hier het beste mee kunt omgaan. Informeren dus en vooral door een deskundige op dit gebied.

Coaching op langere termijn

Nu kunt u nog steeds heel veel informatie delen met uw medewerkers en er zelfs een apart hoofdstuk aan besteden in uw handboek. Uw HRM afdeling informeren en hier training in geven maar een medewerker zal zich over het algemeen niet altijd even goed uitspreken over eventuele tekortkomingen. Het is tegenwoordig heel normaal dat er veel verwacht wordt van personeel. Ze moeten zich continue blijven ontwikkelen maar ook optimaal blijven presteren. Kortom er is meer nodig en een luisterend en meewerkend coach die op persoonlijke effectiviteit en stressmanagement is getraind kan hier wonderen verrichten. Bij TailorIT hebben ze al lang ontdekt dat deze vorm van coaching ook voor bedrijven een algemeen gedachtengoed aan het worden is. Bekijk de verschillende trainingen en vormen van coaching hier op de website.

https://www.tailorit.nl/trainingen/persoonlijke-vaardigheden/stressmanagement/