Wat is EFT therapie?

Tagpulse

EFT is een interessante vorm van therapie waarmee men aan de relatie kan werken. EFT is een relatietherapie die ontwikkeld is door dr. S. Johnson. Zij heeft zich er jaren lang voor ingezet om een methode te vinden die menselijke verbindingen kan herstellen of verbeteren. Inmiddels is EFT de relatietherapie met de beste onderzoeksresultaten en een die bewezen effectief is.

De basis van EFT therapie zit in de hechtingstheorie die beweert dat geen enkel mens gemaakt is om alleen te zijn. Volgens EFT, en dit is bewezen, kan ieder mens gewoonweg beter functioneren wanneer er een geliefde om deze persoon heen is waar hij/zij zijn/haar emoties kwijt kan. Met een geliefde om ons heen voelen we ons veilig en kunnen we meer hebben, maar vaak lopen in een relatie emoties vaak erg hoog op, en dat is zeer moeilijk. Maar toch is je geliefde zo belangrijk dat je hem/haar onder geen enkele voorwaarde zou willen kwijtraken. Het is belangrijk dat je je kwetsbaar opstelt, want juist wanneer je deze gevoelens niet durft te tonen, kan de ander niets voor je doen.
In de therapie probeert een therapeut de zogeheten ‘’negatieve interactiepatronen’’ die zijn ontstaan tijdens de relatie te verhelderen. Dit wordt ook wel ‘’de dans waarin je wordt meegesleept’’ genoemd. Een negatief patroon toont aan dat er ergens een probleem is ontstaan in de relatie. Een EFT therapeut wil dit probleem aan het licht zien te brengen, er wordt gekeken naar de logica in diverse stappen en er wordt gezocht naar een uitweg, de zogeheten ‘’dans’’ is de gezamenlijke vijand en niet je geliefde. Wanneer je dit inzicht kunt krijgen, dan ontstaat er een ruimte voor een nieuwe manier van omgang. Je ziet beter wat deze negatieve patronen met je doen en waarom en op welke manier je je partner dan ongewild pijn doet.