Wat is zorgtoeslag en hoe kom je er aan?

Tagpulse

Een ziektekostenverzekering en zorg van FBTO is niet goedkoop, vooral als je een laag inkomen hebt. Daarom voorziet de Nederlandse overheid mensen met een laag inkomen van een klein bedrag aan geld dat bijdraagt aan de kosten van de ziektekostenverzekering. De Nederlandse overheid verstrekt een zorgtoeslag. Dit is alleen voor mensen met een laag inkomen. Als je een Nederlandse ziektekostenverzekering hebt en je bent ouder dan 18 jaar, dan kun je deze toelage aanvragen. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van je inkomen en de grootte van je huishouden (alleenstaande, alleenstaande of echtpaar). Het bedrag wordt door de overheid bepaald en verandert jaarlijks. Als je in aanmerking komt voor een zorgtoeslag, kun je deze toeslag aanvragen op de website van de Belastingdienst via ‘Mijn toeslagen’ via je DigiD-account.

Als je de zorgtoeslag bij voor het eerst moet aanvragen omdat je zorg van FBTO hebt gekozen, moet je het volgende doen:

⇒ 18 jaar of ouder zijn

⇒ Hebben een Nederlandse ziektekostenverzekering

⇒ Hebben een verblijfsvergunning

⇒ Hebben een laag inkomen

Wie kan zorgtoeslag ontvangen?

Het maximale inkomen dat men kan verdienen om alsnog zorgtoeslag te krijgen is afhankelijk van je gezinssituatie:

⇒ Een alleenstaande: per jaar max. € 27.857 (2017) per jaar

⇒ Een persoon met een officieel samenwonende partner: per jaar max. € 35.116,- per jaar.

Ook je spaargeld en aandelen moeten hieronder staan:

⇒ € 107.752 voor particulieren.

⇒ 132.752 euro voor partners.

Hoeveel zorgtoeslag kan ik ontvangen bij zorg van FBTO?

Hoeveel geld je ontvangt, hangt af van je inkomen. Hoe meer inkomsten je krijgt, hoe kleiner het bedrag dat je ontvangt.

⇒ Je kunt het bedrag van zorgtoeslag via deze website berekenen als de belastingdienst

⇒ Je kunt de hoeveelheid zorgtoeslag schatten via deze link.

Als je inkomen verandert, moet je je inkomen aanpassen via de website ‘Mijn toeslagen’ (inloggen met DigiD). In dit geval hoef je geen geld meer terug te betalen. Je kunt zorgtoeslag aanvragen via de DigiD-website. Hier ga je naar ‘Mijn toeslagen’. Daar vind je de mogelijkheid om zorgtoeslag aan te vragen.

Je kunt op elk moment zorgtoeslag aanvragen voor de komende maanden van het jaar. Als je de zorgtoeslag voor het jaar daarvoor wilt aanvragen, moet je je voor 1 september van het jaar daarop aanvragen. Kijk hier voor meer reviews over zorg van FBTO.