Wil jij ook meer zelfvertrouwen? Dit kan je erbij helpen

Tagpulse

Leer complimenten te accepteren

Durf complimenten te accepteren, onze gedachten ziet wat het wil zien. Zelfs ook wanneer iemand je zegt dat je er leuk uitziet of dat je iets geweldig gedaan hebt, dan gaat de de geest ermee aan de slag en maakt er iets anders van. Je denkt dan gelijk aan dingen zoals ‘ow diegene heeft zeker iets van mij nodig’ of ‘Hij/zij zal het vast niet menen maar zegt dit enkel om mij een goed gevoel te geven.’ zijn dingen waardoor je het compliment niet accepteert. De persoon zegt het niet zomaar, en ook al is het ook om je een goed gevoel te geven dan nog is het goed bedoeld.

Kijk naar de positieve kanten van het leven

De denkgeest van een mens kenmerkt zich door gewoontes. Die gewoontes kunnen we wel opvoeden en sturen. Hoe vaak zijn mensen wel niet opzoek naar het negatieve in een verhaal? Door deze negativiteit wordt je kracht verzwakt. Het is daarom beter er een gewoonte van te maken om te kijken wat iets oplevert.

Je lichaamstaal oefenen

Via je ogen vertel je vrij makkelijk wat er aan de hand is en samen met je lichaamstaal kan je aan andere vrij duidelijk laten zien hoe je emotioneel in de situatie staat. Het is hierdoor moeilijk onzekerheid te verbergen. Je kunt dit process wel beinvloeden door een goede houding aan te nemen met je schouders naar achter en het hoofd omhoog.

Stop met vergelijkingen maken

Vergelijken van onszelf doen we vaak met andere, hierdoor lijkt het vaak alsof andere mensen helemaal perfect zijn en er bij jezelf veel dingen mis zijn, terwijl je goed moet bedenken dat er bij die mensen ook veel dingen schuil gaan, want niemand is perfect en kan zich anders voordoen op een foto of in een filmpje. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten, de ene persoon is beter in bepaalde dingen dan de andere. Daarom ben jij in andermans ogen ook perfect maar dan op een ander vlak.

Bewonder de dingen die je bereikt hebt

Gaan kijken van ‘wat heb ik allemaal nog niet’ is de altijd de beste manier om naar dingen te kijken. Hierdoor ga je een soort drang krijgen omdat je het ook wilt. Wees blij met de dingen die je al wel hebt bereikt en zie dit als een trofee die je hebt gewonnen. Hiervan ben je je misschien niet bewust maar er zijn vele malen meer goede dingen die je hebt bereikt dan slechte dingen, het hoeft ook niet altijd om grote dingen te gaan zoals een diploma halen maar het kan ook zijn dat je iemand geholpen hebt met iets kleins. Of het nou op lang of kort termijn is dat je iets hebt geleerd dan moet je daar alsnog trots op zijn.

Ruimte

Als je onzeker bent dan doe je meestal dingen snel en gehaast. Gehaaste mensen willen andere niet ophouden en geven zichzelf daarom weinig ruimte. Elk persoon die op aarde is gekomen heeft recht op een gelijke hoeveelheid ruimte. Beweeg je daarom rustig en neem de tijd voor de dingen die je doet. Je bent het waard, vind je dat soms lastig om te beseffen? Doe dan een oefening waarbij je dagelijks 5 tot 10 kwaliteiten van jezelf benoemt!

Stap voor stap

Je moet je beseffen dat een weg naar meer zekerheid zeker geen normaal verloop heeft. Er zullen pieken en dalen zijn opweg naar je bestemming. Van fouten moeten je leren en ga je eerder stappen vooruit dan achteruit. Op langer termijn zal je sterker worden en veel verder komen.

Bron: Online Psychische Hulp bij InSight4U